Rubriky
Duben 2024
Po Út St Čt So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Trasa: cca 40 km, zelená na Třebín, Kaliště, Závraty, Vrábče zastávky, tři brody, Dívčák, Staré časy, Třísov, kamenné mohyly, masivem Kletě, běžkařskou tratí z leva pod hvězdárnu a na vrchol, po Babské do Holubova.

Počasí: -3°C, inverze

Účast: Honza Mareš, Petr Šikl, Michal Korec

Komentář: Je tu první lednový den a s ním přichází výzva zdolat Kleť s nadmořskou výškou 1083 m n. m. nejvyšší horu Blanského lesa.

Vyrážíme ve 13:00 hodin ze Zavadilky, promotáváme se lesem na zelenou a míříme nejkratší cestou do Vrábče. Sjíždíme přes tři brody na červenou k Dívčáku, podklad je výrazně tvrdší než tomu bylo před pár dny na úterní noční vyjížďce. Drápeme se nahoru k Třísovu okolo Starých časů a dál okolo kamenných mohyl. Na přání Koryho zdoláváme pozvolna zbytek masivu Kletě po běžkařské trati. Závěr patří kamenitému výjezdu okolo hvězdárny. Celou cestu potkáváme spousty lidí, známé či neznámé, přejeme si vše nejlepší do nového roku. Těsně pod vrcholem prosvítají skrze koruny stromů první sluneční paprsky, dostáváme se nad inverzi a odměnou za naše úsilí je vrchol zalitý sluncem.

Otázka, zda si dáme pivo je téměř zbytečná, jen řešíme rychlou variantu v podobě plechovkového Budvaru. Je krásně chlazený, protože je ze sortimentu venkovního stánku na terase. Kory straší, že dá jen půlku, ale nakonec jsem poslední v dopíjení já. Pravda ocenil bych variantu černého čaje s velkým rumem, ale to je za cenu nekonečné fronty. Oblékání do mokrého není nic moc, zvolený sjezd po Babské bude ve znamení chladu a mrznoucích prstů. Už v polovině sjezdu necítíme prsty a v Trio baru dokonce pomáháme Peťanovi s rozepínáním dresu, jinak by se asi neodsvlékl. Při čekání na vlak rozmrzáme u šálku horkého čaje. Chlazený Samson si kupujeme na cestu do vlaku.

Po dlouhé době se naskytla opět příležitost zakončit vyjížďku po vzoru Eskalátor gangu vlakem a sjezdem schodů do nádražní haly.

Pěkná akce kluci.

Hony

 

Kleť_2016

Kleť 01.01.2016

One Response to “Novoroční vyjížďka na Kleť”

  • Kory:

    V křeči na kluzkých ojíněných kamenech pod hvězdárnou potkávám scházejícího navátýho řízka, očima mi fandí a řve: “Ty vole, ty si řízek, ty vole, vy jste řízci”

Leave a Reply