Rubriky
Květen 2024
Po Út St Čt So Ne
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Začínám fungovat jako pán, který vkládá příspěvky jiných, co se to nechtějí naučit… Tady je report pana bratra:

O.

Motto:

„Když je třicet stupňů ve stínu, jde inteligent k vodě a idiot jde běhat po městě.“ Sestřičky z budějovické interny.

Veden snahou dodržet tradici jsem si i já letos postavil počtvrté na start 4. ročníku Budějovického půlmaratonu. Že nebude tentokrát vše tak easy, naznačovalo již skuhrání dětí a jejich rudé tváře, po doběhu doprovodného dm rodinného běhu. I pocitově mi přišlo, že bylo daleko větší vedro než loni. Nicméně v sedm hodin večer jsem byl připraven v pravé části sektoru A, alespoň trochu schován ve stínu mezi borci, ze kterých tekla voda již před startem.

Poučení: Možná jsem se mohl také zlít už před závodem a nečekat až večer do Slavie!

Nechtěl jsem přepálit začátek a tak jsem běžel „středně“ podle tepů a na čas se neohlížel. Zato hned po druhém kilometru jsem se začal ohlížet po občerstvovací stanici. Ta před IGY byla bohužel ještě zavřená – hosty čekali zřejmě později 🙁 Na pátý kilometr jsem už tedy dobíhal poněkud vyschlý a občerstvovačku jsem pořádně využil.

Poučení: Lahvička s pitím v ruce by asi také neuškodila.

I přes vydatné osvěžení se mi ale dál neběželo nic moc. Po nedávných rodinných zkušenostech jsem si navíc říkal: „Hlavně opatrně!“ a nijak zvlášť jsem si nedával. Když mě pak na 7,5 km předbíhal vodič na 1:30, něco se ve mně zlomilo. Spíše psychicky než fyzicky a říkal jsem si, tak já se tu budu mačkat a budu v cíli až za vodičema? Mojí odpovědí na předběhnutí, tedy bylo ještě větší zpomalení a rezignace na nějaký uspokojivý čas. Ono se to nezdá, ale na dobrý čas se člověk musí opravdu trochu máčknout a jít hodně blízko ke svým hranicím a to se mi v sobotu fakt nechtělo. DNF jsem v kolonce ale také mít nechtěl. Doběhl jsem tedy smířen se svým osudem ke Škodovce, zpátky do města a na Rudolfovské, jsem se pak vyznal Ondrovi ze své rezignace, jako že už NO MORE a polil se podanou vodou, která měla asi 40 stupňů. Když mi pak Lenka na 16 km podávala připravený gel a pití, zastavil jsem se u ní a řekl, že žádný gel vlastně ani nepotřebuju, protože se už jenom dostávám do cíle. Po poslední otočce na Pražské a proběhnutí pod kropícím vozem, jsem se přece jenom trochu zberchal a i s přispěním klesající teploty poslední dva kilometry do cíle jakž takž doběhl.

I dnes, tři dny po závodě, ve mně přetrvává pocit, že běhat v těchto teplotách závody nemá smysl. Jsem rád, že jsem se nenechal strhnout k nějakým nepředloženým činům a ve zdraví jsem přežil, nicméně pozávodní euforie se tentokrát nedostavila.

H.

P.S. Lidé povídají, že teplo přidalo k časům až deset minut, tak si kluci spočítejte, za kolik jste to všichni mohli běžet, kdyby bylo lepší počasí.

P.S. 2 Bývá zvykem zakončovat reportáž úslovím, tak příště zase na viděnou. Tentokrát mi to nějak neleze z klávesnice a tak raději přidám tip na jiný, zajímavý běh. Reuter run v Boršově nad Vltavou. Je to cca 13 km částečně v kopcích a na závěr se překonává Vltava pod Zátkovým mlýnem.

http://www.borsovnvlt.cz/kalendar-akci/

Uvidíme se na startu?

Leave a Reply