Rubriky
Duben 2024
Po Út St Čt So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Trasa: 50 km, 21. století – viz GPS (sic jsem zapnul záznam až poměrně pozdě) 

Výškové metry: 681 m

Účast: Ondra, Přemek, Zdenál, Pavel T., Aleš, Venóš, Venca D., Víťa, S., Kory, Bivoj, Petr P., Míra, Majkl, Sláva, Vláďa, Radim (nový člen) 

Pád: Ondra, Petr. P., Bivoj (prý dokázal dát frontflip zakončený telemarkem! O úplné věrnosti popisu průběhového děje mám však spíše pochybnosti…)

Defekt: Zdenál dvakrát bez klik (sic!), Venóš zaseklý ořech, Bivoj (pneu sice nesundaval, ale opakovaným foukáním flow jistě narušil)

Triple gold club: Bivoj (nápadně, ale přece je prvním členem letošní síně slávy)

Trackmaker: Ondra

GPS: https://mapy.cz/s/lupedoceze

Komentář: Red alert, red alert! Prosím všechny závodníky o kontrolu technického stavu bicyklů před startem do jednotlivých etap prestižního seriálu “BK Nezmar Pilník roku”. Neslučuje se se závodnickou ctí :-), aby ještě před povelem START byla již duše prázdná (Bivoj) a stav byl komentován slovy: Má někdo pumpičku? Ve stejném rozporu je pak jen pouhé uvažování počas etapy (Zdenál): “Už minule mi vypadla “záslepka” z klik a jsem zvědav, co to bude dělat….” STŘIH… “Jé, mě upadla klika”. Šlendrián to je! A jen opětovná hlesnutí “Jé, mě upadla klika” umožnilo Bivojovi nepozorovaně hustit pneu ze všech sil a Venóšovi nepozorovaně provést rozborku a sborku zaseklého ořechu (v tomto případě si však myslím, že jev byl zapříčiněný spíše přílišnou péčí, než zanedbáním údržby…). Tak tedy: ZODPOVĚDNĚJI BOYS!

O.

NO: U Nezmara se rozběhla kvalitní debata na téma typy podložek (v návaznosti na to, proč Zdenálovi padaj kliky). Já a dalších několik jedinců jiným, než strojírenským směrem orientovaných, jen kroutilo hlavami. Byla tam či nebyla, či měla být a nebyla – válcovitá, vějířovitá či kýho čerta ty názvy zněly… A já mám rád definice a když už vím, že podložka není prostě jen podložka, ale je to věda, zapátral jsem po edukativní definici:

Podložka je spojovací součástka, která má nejčastěji tvar disku s kruhovým otvorem uprostřed. Tvoří součást rozebíratelného šroubového spoje, vkládá se pod hlavu šroubu (popř. nýtu nebo vrutu) nebo pod matici, slouží k lepšímu rozložení tlaku a brání tak poškození spojovaného materiálu, v některých případech je také jejím účelem zajistit spoj před uvolněním. Bývá vyrobena z oceli (často pozinkované či korozivzdorné), mosazi, hliníku, silikonu, pryže nebo slídy.

A protože teď už jsem “takyodborník” říkám vám, že chyba byla v tom, že tam Zdenál neměl podložku typu Belleville 😉

One Response to “6. etapa 3.5. 2022 – Malše a Stropnice”

  • Bivoj:

    K apelu trackmakera jsem se v neděli odhodlal provést pro mě vrcholný servisní zákrok, a to výměnu ucházející duše. Jaké však bylo mé překvapení, když duše byla nabombena snad ještě více než po dofouknutí na vyjížďce. Abych předešel všemu, ještě jsem ji včera projel, ani se nehne. Inu, asi se mi zalepila…duše. Tak jsem na to radši nehrabal. Poučení: zřejmě záleží, jakou pumpičkou se do toho fouká. V tomto směru se ukázala jako ideální pumpa strojního mistra Venoušova. Anebo je to rukama…. 🙂

Leave a Reply