Rubriky
Duben 2024
Po Út St Čt So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Trasa:  34 km, vlakem v 16:04 do Písku, městem na Budějovické předměstí, po červené k chatě Živec, po zelené na Velký Mehelník, sjezd k Novodvorské křižovatce, po červené až ke křižovatce U Luňáka, žlutá přes Paseky pod Vysoký Kamýk až do Protivína, ve 21:27 vlakem do ČB.

Výškové metry: ??? m

Účast: Hony, Banán, Stanly, Vítek, Pavel Tíkal, Šiklín, Samouš

Pád: nikdo

Defekt: nikdo

Trackmaker: Vítek

GPS: nezapnul jsem

velky_mehelnik

Komentář: V rámci získávání bodů na loudání jsme zařadily netradičně vyjížďku začínající a končící cestou vlakem. Cílem bylo dosáhnout vrcholu Velkého Mehelníku s n.v. 633 metrů. Překvapivě se této akce zúčastnilo příslovečně sedm statečných, i když ne všichni jsme se společně vraceli do Budějovic, ale nepředbíhejme.

Po zakoupení hromadných jízdenek a nezbytných pivek na cestu (vlakem se totiž vždy jezdí s takzvanou “Táškou”, což je síťovka plná lahváčů, aby cesta rychleji ubíhala) jsem se nahrnuly do vagónu na přepravu kol. Místa v kupé byla zaplněna, a tak nám nezbylo nic jiného, než absolvovat cestu do Protivína v přepravní části – klasický dobytčák. Ještě jsme ani nedopili a Vítek již pobízel rozverné družstvo k výstupu. Chyba lávky, ještě nás čekaly dvě stanice, které jsme tak absolvovali oblečeni a bez piva. Následoval rychlý přestup na lokálku směr Písek a zanedlouho nezbytné čůrání před nádražím v Písku. Pivko je na tohle prevít.

Rychlé promotání Pískem mělo za následek ztrátu Stanlyho. Stanly ale nenechal nic náhodě, již minulé úterý vyzpovídal Vítka a plánovanou trasu si podrobně zaznamenal na pivní lístek s logem Juvel. Do výjezdu na Velký Mehleník jsme se tak pouštěli ve dvou skupinách 6+1. Závěrečný prďák těsně pod vrcholem nás donutil potláčat, ale vrchol byl dobyt. Následovalo nezbytné loudalské foto, prohlídka poutního místa a sjezd dolů. Střídající se hustá mlha s mlhou ještě hustší, mokré podzimní listí zakrývající kameny a rozryté díry divokou zvěří, kluzké kořeny stromů šikmo křižující pěšinky a rozježděné bláto lesní technikou připravily vskutku ideální podmínky vyjížďky. Pod Vysokým Kamýkem padlo definitivní rozhodnutí, neztrácet čas výjezdem k rozhledně, nýbrž ušetřený čas naplno využít v Protivínské nádražce. K celé trase bych podotkl jediné, pokud jsme jely lesními pěšinami, byla to paráda.

Závěrečným průjezdem přes Protivín nás provázela vůně pivovarského mláta, nádražka nás pak uvítala deseti a dvanácti stupňovým Plátýnkem. Pod Kamýkem to bylo vskutku dobré rozhodnutí! Testování tlačenky, klobásky a nakládaného hermelínu, vše pod odborným dohledem řezníka špejlíka na sebe nedalo dlouho čekat. S blížícím se odjezdem vlaku nás začal zneklidňovat fakt, že Stanly ještě nedorazil. Na zaslanou SMS: “Jsme v nadražce, odjezd 21:27” jsem obdržel zprávu: “OK”. V tu chvíli byla jeho sekyra vůči našemu dojezdu cca hodina. Známkou blížícího se odjedu vlaku byla zvyšující se Vítkovo nervozita. Dopité pivo, placení, oblékání zimního dresu, kontrola perónu. Ti, kteří v zimně pravidelně jezdí, tohle již velice dobře znají. Ostatní tak mají spoustu času dopít, zaplatit a v klidu, avšak ještě se značným předstihem dorazit na perón. Tedy krom Stanlyho, stále tu není. Při nástupu do vlaku mi zvoní telefon, prosím paní průvodčí, zda by rychlík nemohl počkat na kamaráda, který je teprve na druhé straně Protivína. Odpověď bohužel znám, NE, nejde to. Stanly mluví o výletu na Kamýckou rozhlednu a bloudění kdesi v lukách. Tahle čtyři a tři čtvrtě hodinová vyjížďka ho nakonec stála i společnou cestu vlakem domů. Zavolá si prý kamaráda, který pro něho z ČB dojede, příště sice nepojede kvůli předvánočnímu shonu v práci, ale po novém roce znovu vyrazí abychom se shledali na startu a pak snad i v hospodě.

Vyjížďky mu pravidelně píšu, protože jezdí sám v “Béčku” a zdá se že ho to stále baví. Každopádně má můj nesmírný obdiv.

 

Hony

3 Responses to “07. NIGHT RIDE 13.12.2016 – Velký Mehelník”

Leave a Reply